Aito johtaja ei rakenna kuorta ympärilleen ja piiloudu johtajan roolin taakse

Nykypäivän työntekijät arvostavat yhä enemmän työssään itseohjautuvuutta, vaihtelevia työtehtäviä, joustavuutta ja voimaantumisen tunteen kokemusta. Monien kyselyjen tulosten perusteella esimerkiksi milleniaaleille unelmatyö on sellainen, missä he voivat työskennellä mahdollisimman itsenäisesti, toimia erilaisissa omaa kunnianhimoa tyydyttävissä projekteissa sekä työskennellä sellaisessa työssä, missä on joustavat työajat. Tällainen työpaikka edellyttää myös johtajuudelta paljon. Se edellyttää erityisesti sellaisia johtajia, joilla on vahva sisäinen näkemys ja intohimo toimia omassa työssään sekä jotka kykenevät johtamaan muita ihmisiä innostavasti, aidosti, empaattisesti ja avoimesti. Tällaisia johtajia voidaan kutsua ”aidoiksi” johtajiksi. Suomen kielessä aito johtajuus kuulostaa ehkä hieman oudolta. Englannin kielessä tällaisia johtajia kutsutaan joko nimillä ”genuine” tai ”authentic” leaders. Suomen kielessä voidaan tällöin puhua joko sanoilla ”aito”, ”oman persoonansa esille tuova”, ”rehellinen” tai ”luonnollinen” johtaja, mutta itse käytän tässä kirjoituksessani ilmaisua ”aito johtaja”. Tämä ehkä onnistuu ilmaisemaan parhaiten asian ytimen.

”Aito ihminen on helposti lähestyttävä”

Ennen kuin alamme puhua aidosta johtajasta, on ensin hyvä määritellä, mitä tarkoitetaan aitoudella puhuttaessa ihmisestä yleensä. Seuraavassa olen ottanut esille 12 asiaa, mitkä mielestäni tekevät ihmisestä aidon ja helposti lähestyttävän.

  1. Aito ihminen ei yritä mielistellä ketään toista ihmistä. Aito ihminen pyrkii olemaan sellainen kuin hän todella on. Hän ymmärtää, että toiset ihmiset pitävät hänestä ja toiset taas eivät pidä. Hän on tasapainossa tämän asian kanssa. Tämä ei johdu siitä, ettei hän välittäisi pitävätkö muut ihmiset hänestä. Hän ei vaan anna pitämisen olevan esteenä sille, että hän kokee tekevänsä oikein. Tämän takia hän kykenee tekemään tarvittaessa myös epäsuosittuja päätöksiä ja asettumaan muita vastustamaan, jos hänen mielestään hänen tekemänsä päätökset ovat oikein ja hyvin perusteltuja. Lisäksi koska aito ihminen ei ole huomionkipeä, hänen ei tarvitse esittää mitään parempaa kuin mitä hän on. Hän tietää, että kun hän puhuu ystävällisesti, luottamusta herättävällä tavalla ja ytimekkäästi, muut ihmiset kyllä kuuntelevat häntä ja kiinnostuvat hänen sanoistaan.
  2. Aito ihminen on avarakatseinen eikä tuomitse ketään. Tämä tekee hänet helposti lähestyttäväksi ja kiinnostavaksi. Elämän yksi tosiasioista on se, että kukaan ei halua keskustella sellaisen ihmisen kanssa, joka on jo etukäteen muodostanut mielipiteensä esillä olevasta asiasta tai kohtaamastaan ihmisestä eikä halua mielipiteensä otettuaan kuunnella sitä vastustavia asioita. Työpaikoilla avoin mieli ja avarakatseisuus ovat erityisen tärkeitä asioita, sillä näin tarvittaessa voidaan hakea toiselta ihmiseltä apua ja neuvoja sekä ottaa vastaan ennakkoluulottomasti uusia ideoita. Jotta ihminen pystyy hylkäämään omat ennakkokäsityksensä, hänen on kyettävä näkemään asioita toisten ihmisten silmin. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että hänen pitää uskoa heitä tai hyväksyä heidän käytöksensä. Ennemminkin tässä perustana on se, että näin tekemällä ihminen pyrkii parhaimpansa mukaan ymmärtämään heidän toimintansa motiiveja.
  3. Aito ihminen on avoin ja jakaa kaiken tiedon myös muille. Joillakin ihmisillä on tapana pimittää tietoja muilta. Usein tämä tietojen salaaminen perustuu siihen, että heillä on pelkona, että antamalla kaiken tietämänsä muille ihmisille, pelkäävät he tiedonsaajien yrittävän loistaa heidän kustannuksellaan. Aito ihminen pyrkii olemaan avoin omassa toiminnassaan. Lisäksi hän on tiimihenkinen. Tämän takia hän mielellään jakaa omat tietonsa avoimesti myös kaikille muille tiiminsä jäsenille. Hänelle on tärkeää, että kaikki saavat kollektiivisen hyödyn jokaisen tiimin jäsenen jakamasta tiedosta. Hän ei saa pahaa mieltä sitä, jos joku hyötyy hänen tiedoistaan. Aidon ihmisen mielestä jonkun muun menestys on myös hänen menestyksensä.
  4. Aito ihminen uskaltaa seurata omaa valitsemaansa polkua. Hän ei anna toisten ihmisten mielipiteiden vaikuttaa liikaa omiin päätöksiinsä. Hän kyllä kuuntelee muiden ajatuksia, analysoi niitä mielessään, mutta tekee asiasta itsenäisesti oman päätöksensä. Tämä toimintamalli sallii hänen noudattaa omaa sisäistä kompassiaan. Hän tietää kuka ja millainen hän on eikä hänellä ole tarvetta teeskennellä olevansa mitään muuta. Aidon ihmisen tavoitteet tulevat hänen omista periaatteistaan ja arvoistaan. Hän tekee juuri niin kuin hän kokee olevan oikein eikä hän anna muiden ihmisten kielteisten mielipiteitten olla tämän esteenä.
  5. Aito ihminen kunnioittaa ja arvostaa muita. Aito ihminen kohtelee kaikkia ihmisiä samalla arvokkuudella ja kohteliaisuudella olkoon sitten kyse tarjoilijoista baareissa tai suurten yritysten johtajista liikeneuvotteluissa. Hänelle tärkeää on ihminen ja yksilö oli tuo ihminen kuka tahansa. Hänelle kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja yhtä tärkeitä. Tämän takia hän pyrkii puuttumaan myös tilanteiseen, jos hän näkee jonkun toisen kohtelevan muita ihmisiä epäkunnioittavasti tai huonosti.
  6. Aito ihminen ei salli oman egon vaikuttaa päätöksenteossa. Aidon ihmisen päätöksenteossa tärkeää on päätösten mahdollisimman hyvä onnistuminen sekä päätösten kohteiksi joutuvien ihmisten mahdollisimman tasapuolinen ja oikeudenmukainen kohtelu. Aito ihminen ei korosta omaa egoaan. Tämän näkyy hänen toiminnassaan mm. siinä, että hän ei anna toisten ihmisten ihailun vaikuttaa päätöksiinsä. Samoin hänelle ei ole tärkeää päästä parrasvaloihin eikä hän yritä koskaan ottaa kunniaa toisen ihmisen saavutuksista. Aito ihminen pyrkii tekemään vain parhaansa ilman, että pyrkii korostamaan itseään.
  7. Aito ihminen ei arvosta materiaa vaan ihmisyyttä. Aito ihminen ei kaipaa ympärilleen loisteliaita esineitä ja rikkauksia tunteakseen olonsa paremmaksi. Hän ei kuitenkaan näe ristiriitaa siinä, että hän toisinaan ihastuu uusimpiin laitteisiin ja vempaimiin sekä haluaa ostaa niitä. Hänelle materian omistaminen ei kuitenkaan ole onnellisuuden syvin olemus. Materian sijaan aidon ihmisen onnellisuus tulee usein varsin arkisista ja inhimillisistä asioita, kuten omasta perheestä, hyvistä ystävistä sekä tietoisuudesta oman elämän merkityksestä ja tarkoituksesta.
  8. Aito ihminen on luotettava eli hän tekee niin kuin lupaa. Aito ihminen vetää muita ihmisiä puoleensa jo senkin takia, että ihmiset tietävät häneen voitavan aina luottaa. Omasta oikeasta minästä poikkeavaa roolia ylläpitävästä ihmisestä on vaikeaa pitää, koska kukaan ei voi tietää, millainen hän todella on ihmisenä ja mitä hän todella tuntee. Sen sijaan aito ihminen tarkoittaa juuri sitä, mitä hän sanoo ja jos hän sitoutuu johonkin asiaan, hän myös pitää lupauksensa ja tekee kaikkensa tuon asian onnistumisen eteen. Kaikki tietävät, että jos aito ihminen sanoo jotain, hän myös tarkoittaa sitä, mitä hän sanoo.
  9. Aito ihminen ei teeskentele mitään vaan toimii niin kuin sanoo. Aito ihminen tekee niin kuin hän saarnaa. Hän ei koskaan kerro toiselle ihmiselle tekevänsä jotain toimien sitten kuitenkin päinvastoin. Tällainen sotii hänen periaatteitaan vastaan. Lisäksi aito ihminen tuntee ja tietää riittävän hyvin oman itsensä, omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Näin hän ei lupaile liikoja tuntiessaan omat voimavaransa ja rajansa. Monet teeskentelijät toimivat taas täysin toisin, sillä he eivät aina edes tunnista omia virheitään. Tämä taas johtuu siitä, että he eivät tunne riittävästi omia heikkouksiaan ja omaa rajallisuuttaan.
  10. Aito ihminen sietää kritiikkiä ilman, että ottaa sen liian henkilökohtaisesti. Aidolla ihmisellä on vahva ja terve itsetunto sekä riittävän paksu nahka. Näin hän ei pyri suurennuslasin kanssa hakemaan kohtaamistaan ristiriitatilanteista häneen kohdistuvia loukkauksia, joita niissä ei usein edes ole. Jos esimerkiksi joku kritisoi hänen esittämäänsä ideaa tai on eri mieltä hänen kanssaan, hän ei ota tätä henkilökohtaisena hyökkäyksenä häntä itseään kohtaan. Hän ei siis vedä hernettä nenäänsä, tunne itseään verisesti loukatuksi ja ala suunnitella kostoa häntä ”loukannutta” kohtaan. Aito ihminen kykenee objektiivisesti arvioimaan saamaansa negatiivista ja rakentavaa palautetta, hyväksymään ne asiat, jotka toimivat hyvin sekä pistämään asiat käytäntöihin. Lisäksi hän unohtaa kaikki turhat asiaan kuulumattomat asiat ilman, että hänen mieleensä jää mitään hapanta jälkimakua.
  11. Aito ihminen keskittyy kuuntelemaan muita ihmisiä. Silloin kun aito ihminen keskustelee toisten ihmisten kanssa, hän keskittyy täydellisesti keskusteluun ja keskustelukumppaniinsa. Tällöin hän ei vilkuile puhelimeensa, vastaile tekstiviesteihin tai vilkuile kelloaan, vaan antaa kaiken ajan toiselle. Tällä hän osoittaa arvostavansa toista ihmistä sekä hänen asiaansa. Näin keskustelut sujuvat miellyttävässä ilmapiirissä ja ovat tehokkaita tuottaen myös tulosta. Aito ihminen pyrkii luomaan selkeän ja avoimen yhteyden kaikkiin kohtaamiinsa ihmisiin. Näin lyhyetkin kohtaamiset hänen kanssaan voivat olla paitsi tehokkaita niin myös voimaannuttavia. Hänen aito ja empaattinen kiinnostuksensa toisiin ihmisiin luo ilmapiirin, missä on helppo kysyä jopa ns. ”tyhmiä” kysymyksiä sekä tuoda toisinaan esille myös omaan elämään kuuluvia asioita.
  12. Aito ihminen ei kerskaile tai rehentele omista tekemisistään. Me liian usein niin työssämme kuin muissakin elämäntilanteissamme kohtaamme ihmisiä, jotka eivät paljon muuta tee kuin puhuvat omasta itsestään ja omista saavutuksistaan. Tällaiset puheet aiheuttavat useimmissa meissä vaivaantumista ja turhautumista, toisinaan jopa kiukkua. Tietenkin tässä on hyvä muistaa, että toisinaan itsensä esille tuominen voi olla hyväkin asia, mutta jatkuva itsensä kehuminen ja omien saavutusten retostaminen on usein merkki joko heikosta itsetunnosta tai ylikorostuneesta egosta. Aidolla ihmisellä ei ole tarvetta kehua ylen määrin itseään eikä rehennellä saavutuksillaan. Hän kyllä arvostaa omia saavutuksiaan, mutta hän myös ymmärtää, että nämä saavutukset ovat jo itsessään hyviä ja onnistuneita ilman, että niistä tarvitsisi muille ihmisille rehennellä.

”Aidolla johtajalla on syvä ymmärrys omasta itsestään”

Miten sitten voidaan määritellä aito johtaja? Aidolla johtajalla on syvä ja rehellinen ymmärrys omasta itsestään. Hänellä on vahvat arvot, tarkoin mietitty päämäärä sekä selkeät tavoitteet. Hän johtaa luottamusta herättävällä tavalla, huolehtii itsestään ja työntekijöistään sekä voimaannuttaa työntekijänsä toteuttamaan heidän omat päämääränsä. Aito johtaja uskaltaa ja haluaa näyttää itsensä aitona ja omana itsenään eikä hän piiloudu johtajan aseman tai roolin taakse. Aito johtaja kykenee omalla persoonallaan ja toiminnallaan sitouttamaan työntekijänsä tekemään työtään täydellä sydämellä ja innostuneesti. Näin he motivoituvat tekemään työtä yhdessä, luomaan uusia innovaatioita sekä saamaan aikaan loistavia tuloksia.

Aitoon johtajaan voidaan yhdistää monenlaisia taitoja ja ominaisuuksia. Useimmat näistä asioista perustuvat suoraan jo aidon ihmisen ominaisuuksiin. Ensimmäiseksi, aidolla johtajalla on selkeä visio. Aidolla johtajalla on syvä ymmärrys omista arvoistaan, päämääristään ja tavoitteistaan. Tämä vahva itsetuntemus antaa hänelle vahvan itseluottamuksen ja tukevan selkänojan johtaa myös muita ihmisiä. Näin hän kykenee tuomaan esille myös oman intohimonsa työhönsä ja sitoutumisensa tehtäväänsä. Tämä aitous luo luottamusta myös muissa ihmisissä, mikä taas ehdoton vaatimus kestävän yhteistyön syntymiseen.

Toiseksi, aito johtaja on taitava viestijä. Koska johtajien on oltava visionäärejä, pitää heillä olla kykyä ja osaamista myös muuttaa tämä visio todellisuudeksi. Aito johtaja uskoo avoimeen viestintään, hallitsee sen keinot ja osaa yhdistää tähän avoimuuteen myös empaattisuuden. Hän ymmärtää, että hyvällä johtajalla pitää olla taitoa viestiä ja ilmaista visio niille, joiden apua tarvitaan hänen visionsa saamiseksi toteutumaan. Aito johtaja viestii säännöllisesti ja interaktiivisesti sekä tarjoaa kaikille mahdollisimman selkeät ohjeet. Hän muistaa myös palkita omia työntekijöitään sekä antaa tunnustusta heille näiden ylittäessä tavoitteet. Lisäksi heidän epäonnistuessaan hän osaa sanoa myös niitä lohduttavia sanoja ja tsempata porukan uuteen iskuun.

Kolmanneksi, aidolla johtajalla on korkea moraali. Luonteen vahvuus on välttämätön aitoon johtajuuteen liitettävä ominaisuus. Aito johtaja ei sano eikä lupaa mitään, mitä hän ei omasta mielestään kykene pitämään. Häneen sanomiseensa voi siis luottaa. Kaikkia meitä ihmisiä luonnostaan vetää puolestaan sellainen ihminen, johon me voimme luottaa. Tällä johtajan antamalla rehellisyyden esimerkillä on suuri vaikutus myös hänen työntekijöihinsä sekä työyhteisön ilmapiiriin. Rehellisyys ja luotettavuus nousevat koko työyhteisön toiminnan kantaviksi pilareiksi.

Neljänneksi, aito johtaja on läpinäkyvä niin toiminnassaan kuin myös tunteittensa ilmaisemisessa. Se kuva, mitä hän näyttää julkisesti muille, ei paljoakaan poikkea siitä, millainen hän on myös henkilökohtaisessa elämässään. Hän ei piilota omia virheitään tai heikkouksiaan eli hänellä on rohkeutta olla juuri sellainen kuin hän todellisuudessa on. Toki hän muistaa myös tunteiden ilmaisemisen perussäännöt: tunteita ei saa peittää, mutta ne pitää kyetä hallitsemaan. Lisäksi hän osaa muita kohtaan olla myös tarpeeksi hienotunteinen.

Viidenneksi, Aito johtaminen ja oman egon korostaminen eivät kuulu samaan pakettiin. Aidolla johtajalla ei ole tarvetta miellyttää muita ihmisiä, jotta hän kokisi olonsa paremmaksi. Hän tietää ja tuntee itsensä sekä on tasapainossa itsensä kanssa. Tämän vuoksi hän ei tarvitse ympärillään häntä liehitteleviä lakeijoita imartelemassa häntä saadakseen ”kiksejä”. Hänellä ei myöskään ole tarvetta kohottaa omaa egoaan sillä, että nostaa itsensä muiden yläpuolelle ja rehentelee omilla saavutuksillaan, titteleillään, asemallaan tai kalliilla ostoksillaan. Aito ihminen kokee muut ihmiset samanarvoisiksi itsensä kanssa ja tämän vuoksi kohtelee heitä arvostaen. Hän elää omien arvojensa mukaisesti seisoen niiden takana sekä toimien niiden mukaisesti.

Kuudenneksi, aito johtaja johtaa johdonmukaisesti omalla esimerkillään. Hän ottaa vastuun jokaisesta teostaan ja kaikista sanoistaan. Lisäksi hän toimii johdonmukaisesti ja pitää kiinni periaatteistaan. Tämän takia aito johtaja ei sorru pinnallisuuteen eikä sekoile mielipiteissään. Hänen esimerkkinsä leviää myös muualle työyhteisöön.

Seitsemänneksi, aito johtaja voimaannuttaa työntekijöitään. Hän näkee itsensä johtajana ensisijaisesti mahdollistajana, ohjaajana ja valmentajana. Hän pyrkii luomaan tiimeilleen parhaimmat mahdolliset olosuhteet ja työvälineet, jotta he voisivat ottaa aloitteen käsiinsä, toimia mahdollisimman itseohjautuvasti ja itsenäisesti sekä tehdä parhaansa. Aito johtaja ei ole mikromanageeraaja ja yritä tyrkyttää työntekijöilleen omia työskentelytapojaan. Sen sijaan hän asettaa strategisen suunnan ja luottaa tiimien hoitavan asiat kunnialla loppuun saakka. Näin hän antaa tilaa muille, jotta he löytävät työlleen tarkoituksen ja kehittyvät siinä täyteen kukoistukseensa.

Kahdeksanneksi, aito johtaja on pitkäjänteinen toiminnassaan. Hän keskittyy pitkäaikaisten ja kokonaisvaltaisten tulosten aikaansaamiseen eikä tarpeettomasti hermoillen tuhlaa omaa ja muiden kallista aikaa satunnaisten takaiskujen tai lyhyen ajan tappioiden setvimiseen. Pitkäjänteisyys in hänen tapansa toimia. Hän ymmärtää, että kärsivällisyys ja kova työ vaatii oman aikansa, mutta hyväähän kannattaa aina odottaa.

Yhdeksänneksi, aito johtaja pyrkii kaikin tavoin ymmärtämään muita ihmisiä. Monet ihmiset luottavat omiin aikaisempiin kokemuksiinsa ja intuitioon arvatakseen, mitä muut ihmiset todella tahtovat ja tavoittelevat. Mutta intuitioon ei aina kannata luottaa. Aito johtaja käyttää aikaa toisten ihmisten kuuntelemiseen, kysymysten tekemiseen sekä ideoiden ja ajatusten vaihtamiseen heidän kanssaan. Lisäksi hän välttää tuomitsemasta ketään ja kenenkään ajatuksia etukäteen. Tämä taas sallii hänen todella näkemään ja tuntemaan ihmiset, keiden kanssa hän on tekemisissä. Hän oppii ymmärtämään, keitä he ovat ja mitä he tahtovat.

Kymmenenneksi, aito johtaja antaa kunnian tiimilleen menestyksestä sekä kantaa aina vastuun virheistä. Tämä erottaa aidon johtajan muista häntä kehnommista johtajista. Hän ei ainoastaan onnistu rakentamaan hyvää tiimiä, vaan antaa myös sille tunnustusta ja kehuja, milloin se vain on mahdollista. Tiimin menestyminen on hänelle sydämen asia. Jos taas tiimi epäonnistuu tai tekee pahan virheen, hän ei tällöin jätä tiimiään yksin selviytymään virheiden seurauksista, vaan ottaa lopullisen vastuun tiimin epäonnistumisesta itsensä kannettavaksi.

”Aito johtajuus tuo mukanaan vakautta ja ennustettavuutta johtamiseen sekä tyytyväisyyttä ja hyvinvointia työyhteisöön”

Ideaalitilanne olisi tietenkin se, että kaikilla johtajilla ja esihenkilöillä sekä näihin tehtäviin hakeutuvilla olisi itsetuntemus kunnossa ja itseluottamus kohdillaan. mutta näin ei ikävä kyllä ole. Itsensä johtamisen taitoja pitäisi jatkuvasti yhä enemmän korostaa niin esimiesvalmennuksissa kuin myös johtajia ja esihenkilöitä rekrytoitaessa. Kun johtaja tuntee hyvin itsensä sekä hänellä on hyvä ja terve itsetunto, voidaan puhua aidosta johtajasta. Aito johtajuus tuo mukanaan vakautta ja ennustettavuutta johtamiseen sekä tyytyväisyyttä ja hyvinvointia työyhteisöön. Aito johtaja, niin kuin aito ihminen yleensäkin, on itseensä luottava ja positiivisen elämänasenteen omaava ihminen, joka heijastaa positiivista ilmapiiriä myös ympärilleen. Hän rakastaa ja arvostaa itseään. Tämä edesauttaa sitä, että hän kykenee arvostamaan myös muita ihmisiä ja johtamaan heitä empaattisesti. Tämän vuoksi aitous liittyy oleellisena osana hyvään johtajuuteen.

Esa Lehtinen

Tarvittaessa olen valmis pitämään innostavia teemaluentoja erilaisissa organisaatioissa niin johtajuudesta, johtamisen eri alueista kuin myös työyhteisöjen toiminnan kehittämisestä. Näitä luentoja on mahdollista pitää myös etäluentoina. Yhteyttä minuun voi ottaa joko puhelimitse: 0500-699818 tai sähköpostitse: esa.lehtinen@kec.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *